0

Inspiration

 

 

Tag noga reda på vilka regler som gäller för det du tänkt att bygga på din tomt. Det är oavkortat din kommun som skall hjälpa dig med vad som gäller där du bor, på din tomt utifrån det som redan står eller inte står på din tomt. Ett av fler exempel är när du bygger med stöd av regler för Attefall där det framgår att du inte behöver bygglov. Det är en sanning med modifikation för i reglerna står att du kan bygga med stöd av regler för Attefall om det finns ett befintlig boningshus på tomten. Det finns regler för hur nära grannens tomt du får bygga, det finns regler för höjder och maximalt antal kvm förråd mm. Så gör dig själv en tjänst och ställ krav på dig själv att undersöka vad som gäller för dig där du bor. Tag kontakt med ditt lokala kommunkontor och se till att få allt i skrift, följa anvisningarna och spara dina handlingar om frågor skulle uppstå i framtiden.   

Våra produkter levereras som byggsats och tror du att du löser att bygga själv så tror vi att du löser uppgiften. Skulle du fastna i något kontaktar du oss och vi gör vad vi kan för att leda dig igenom processen. När bygget väl är igång brukar händiga i omgivningen närma sig med nyfikna ögon så att ha tillgång till kaffe kan vara bra. Tveka inte att be om råd eller hjälp och du kommer upptäcka att det finns massor av engagemang och kunskap omkring dig. De flesta tycker byggandet är spännande, givande och trots att det kräver en arbetsinsats så upplever en del av oss att det är rogivande. Din arbetsinsats belönas direkt genom att det du bygger växer fram och du ser vad du åstadkommit. Vi vill med detta säga att du skall se byggandet som en kul utmaning med rätt att skryta när allt är på plats. 

Några ord om verktyg för den som väljer att bygga själv. Genom att du lägger egen tid och eget engagemang sparar du generellt en hel del pengar som som du skulle betalt till någon utförare. Vårt råd är därför att använda en del av besparingen till att vara generös mot dig själv när det kommer till verktyg. En bra gummiklubba, en vass fogsvans, bra stege och en bra skruvdragare gör i regel arbetet roligare och snitten då sågar blir snyggare med en vass fogsvans. När du är klar har du de fina verktygen kvar till annat och de kommer att vara till nytta i många år framöver. 

Läs manualen innan du börjar bygga. Ge dig själv tid att noga läsa och förstå manualen och läs den från början till slut. Genom att du sätter dig in i hela processen kommer du kunna förebygga utmaningar och du kommer förstå hur allt hänger samman. Delarna som kommer till dig är maskin prefabricerade och de skall passa ihop. Om de inte passar ihop kan det bero på att du håller i fel del, att delen som redan är på plats inte skulle vara där eller att vår produktion missat något. Oavsett vilket så är det lättare att förstå vad man står inför om du läst manualen innan bygget och att du konstant har den tillgänglig under byggets gång. Alla bilder och manualer på vår hemsida hör ihop om vi gjort allt rätt så du kan lätt ladda ned och om så önskas skriva ut. Du skall dock oavkortat alltid följa den manualen som kommer med produkten som levereras till dig. Vi kan ha gjort små eller större uppdateringar som skall förenkla eller förtydliga monteringen av din produkt så håll i manualen och följ den manual som kommer med produkten och som landar hos dig med din leverans. Skulle din unika manual komma bort är det viktigt att du har kvar övriga handlingar som kommer med din produkt. Handlingarna innehåller uppgifter som hjälper oss att ta fram exakt rätt manual till dig om det skulle krävas. 

Använd tiden rätt, att skynda är inte alltid bästa vägen till målet. Var generös mot dig själv och ge dig själv tid att bygga. Det viktigaste är i regel inte att din stuga kommer dagen efter beställning. Det viktigaste är att du är väl förberedd och att du gjort grundarbetet. Du behöver kanske gräva, gjuta, ordna VVS och el. Det kan vara något enklare så som att inhandla plintar och gräva ned dem och samband med det stöter du på gamla ledningar, rötter eller sten som ligger under jord. Se till att du har korrekta och fungerande verktyg och mät alltid 3 gånger och såga en gång. Så skynda långsamt och ge dig själv tid och låt processen ta tid. Minns även att trä är ett fantastiskt material, skulle det går riktigt snett med någon bit så går det i regel att få fram en till likadan.

Materialet är trä och det är ett härligt naturmaterial. I ett samtal med en snickare för många år sedan fick jag till mig; finns kvistar i virket är det ett säkert tecken på att det är trä du jobbar med. Kloka ord att lägga på minnet och skulle en kvist bli torr, krympa och trilla ur sin plats löses det lämpligast genom att man stryker på lite trälim på kvisten och trycker tillbaka den på sin plats. Trä är ett fantastiskt material och tar du hand om materialet i din stuga så tar din stuga hand om dig. Under byggnationen skall du skydda materialet från all väta. Se till att det inte ligger på marken utan att det finns läckt under som hindrar delarna att ligga blött. Se även till att allt är övertäckt om pausar arbetet. Tänk även på att trä kan både slå sig och vrida sig och i regel går det att vrida bitarna rätt i samband med att att man monterar dem på plats. Bakbrädor är inte ämnade att stå emot regn så täck över i väntan på papp, Schingel eller annat tak material. Tänk även på att golvbrädor som är 22 mm eller tunnare skall ses som underlag till golv. vårt råd är därför att lägga ett golv över underlaget för att därigenom få en bra och stabil lösning. Avslutningsvis; vad rädd om din investering och behandla den på det sätt trä skall behandlas får du ett resultat som håller i många år. Prata gärna med färg butik och be om råd, det kommer ständigt nya produkter som förhoppningsvis är bättre för miljön och för din investering.

Sist men inte minst, använd och njut av ditt förråd, friggebod eller om du bygger något annat. Var kreativ och försök se möjligheterna i utrymmet. Det som för en kund är ett litet garage för åkgräsklipparen kan för en annan kund vara lekstuga eller för en tredje kund vara ett perfekt rum för utomhus köket. Minns även att regel om Attefall stuga även omfattar annat så som garage, hobbyrum, ateljé eller tak över ditt utomhus spa. Reglerna säger inte att du måste bygga en stuga med kök och loft, reglerna säger att du om förutsättningarna är rätt får lov att bygga något som är upp till 30 kvm, och som är max 4 meter ovan mark till utsida nock. Hur du vill förvalta den ytan lämnas till dig att avgöra.    

Tveka inte att kontakta oss!

Boris Milotic info@stugaonline.se