0

Attefallshus

Filtrera
Sortera
35 produkter

Visa fler

Attefallshus - mindre boende som är tillräckligt rymligt

Kanske vill du använda det som en sommarstuga eller gästbostad för besökare. Har du tonåringar som vill flytta hemifrån, men inte utanför tomten eller har ni behov mer boendeyta? Attefallshus är absolut en bra lösning, som du kommer ha stor glädje av många år framöver.

Hos oss på Stugaonline.se hittar man attefallshus, attefallshus med loft, bolundare, attefallshus-stuga och även grillhus (grillhouse) av hög kvalitet. Vi har många olika modeller på attefallshus, till olika priser. Hitta ett hus till det pris och storlek som passar trädgården eller tomten. Våra hus levereras som byggsatser som är otroligt enkla att följa (observera ej nyckelfärdigt attefallshus). Leverans till tomt ingår på många av våra attefallshus, pris för lossning tillkommer.

 

Vad är attefallshus?

Attefallshus är en typ av små, tillfälliga hus som kan användas för olika ändamål. De används ofta som ett gästhus, kontorsutrymme eller förvaringsutrymme. Attefallshus är vanligtvis två våningar och har en enkel, rektangulär utformning. De finns i storlekar från exempelvis 13 kvm till 25-30 kvm och levereras antingen som byggsatser eller nyckelfärdigt attefallshus.

Ett attefallshus är ett fristående bostadshus eller komplementbyggnad som byggs vid en fastighet, utan att kräva bygglov. Begreppet "attefallshus" kommer från den svenska plan- och bygglagen som innebär att man får uppföra en byggnad på upp till 25 kvadratmeter utan bygglov, under förutsättning att vissa regler följs. Dessa hus kan användas för en rad olika ändamål och ger flexibilitet när det gäller att utnyttja ytor på din tomt.

 

Fördelarna med att bygga attefallshus

Att investera i ett attefallshus kan erbjuda många fördelar. De är snabba och enkla att bygga, och kan byggas utan tillstånd. Attefallshus är också mycket mångsidiga - huset kan anpassas till många olika användningsområden och kan lätt flyttas vid behov.

Det ger extra utrymme och möjligheten att skapa ett avskilt och eget utrymme för olika ändamål. Det kan vara ett perfekt hemmakontor, en gäststuga för vänner och familj, eller till och med en ateljé eller hobbyrum.

Dessutom kan ett attefallshus öka värdet på din fastighet och fungera som en bra investering på lång sikt. Det kan även ge dig möjlighet att hyra ut och använda det som en extra inkomstkälla. Om du letar efter ett litet, tillfälligt hus som kan tjäna flera olika syften, kan ett attefallshus vara den rätta lösningen för dig.

 

Hur populära är attefallshus?

Attefallshus har blivit alltmer populära som en flexibel och kostnadseffektiv lösning för boende. Dessa små bostadshus, som vanligtvis används som gäststugor, hemmakontor eller extra utrymme, ger dig möjlighet att utnyttja din trädgård till fullo. Attefallshus med loft är populära som bostad för ens tonåringar, när de behöver ha lite mer utrymme än i huset. 30 kvadratmeter med loft ger en tonåring mycket utrymme att trivas i. Läs mer om våra rymliga 25 kvm- 30 kvm modeller av attefallshus under respektive produkt.

Attefallshus blev populärt i Sverige i början av 2000-talet som ett svar på landets bostadsbrist. Sedan dess har attefallshus byggts över hela Sverige, och de har blivit allt mer populära även i andra länder. På senare år har man börjat bygga attefallshus i bland annat Norge, Danmark, Finland, Storbritannien och USA.

Energieffektiva attefallshus

Attefallshus byggs vanligen med hjälp av prefabricerade komponenter av trä eller stål. Det gör dem snabba och enkla att bygga och det innebär att de kan anpassas till olika platser och klimat. Hela huset kommer komplett med dörrar och fönster vid leverans.

Vindsvåningshusen är vanligtvis utformade för att vara mycket energieffektiva, med god isolering och energibesparande värme- och kylsystem.

Du är varmt välkommen att kontakta oss för hjälp på telefon: 035 265 49 00 eller mail: info@stugaonline.se så svarar vi på alla frågor angående attefallshus.

 

Vanliga frågor och svar om attefallshus

Hur stor attefallshus får man bygga utan bygglov?

Du kan bygga flera attefallshus, men alla attefallshus som du har byggt på tomten får vara högst 30 kvm tillsammans och max 4 meter hög. Ett tips är att du kan bygga annat med stöd av regler för attefallshus och exempel på det kan vara ateljé eller byggnad som du har för hobbybruk. Innan du börjar bygga måste du göra en anmälan till byggnadsnämnden och få ett startbesked.

Hur nära grannen får jag bygga?

Om du uppför attefallshus närmare gränsen än 4,5 meter krävs berörda grannars medgivande för att du ska få bygga attefallshuset utan bygglov.

Vad kostar ett vinterbonat attefallshus?

Priset av slutprodukten avgörs av olika faktorer, som val av husgrund, värme, takbeläggning, typ av golv, bestyckning av el, standard på badrum och kök. Listan kan göras lång. Om vi skall sätta något realistiskt pris på ett färdigt attefallshus som är 25 kvm, isolerat på plintgrund med värme, vatten och ett enkelt badrum, är vår bedömning att priset börjar kring 650 000 kr och uppåt för de husen. Men då krävs att du gör en del själv.

Priser på allt material och mängden timmar du behöver och betalar till hantverkare, avgör naturligtvis det slutliga priset. Ett välisolerat attefallshus med badrum och ett mindre kök kan absolut närma sig 1 miljon kronor, men då bör du få ett riktigt bra resultat för detta pris.

Vad är skillnaden på attefallshus och friggebod?

En friggebod kan vara en mindre förrådsbyggnad, ett växthus eller en liten snickarverkstad. Även om du inte behöver söka bygglov för uppförande av friggebod, finns det andra krav i plan- och bygglagen (PBL) som måste vara uppfyllda.

Hur får jag använda mitt attefalshus som bostad?

Ett attefallshus får inredas som en självständig bostad. I så fall är den ett komplementbostadshus. Det är också möjligt att använda attefallshuset som komplementbyggnad. Till exempel som garage, förråd, trädgårdsväxthus, gäststuga eller bastu. Välj mellan våra olika modeller av hus som är anpassade för olika behov och allt möjligt som man kan tänkas vilja ha huset till.

Ett attefallshus som ska användas som komplementbostadshus ska uppfylla krav på tillgänglighet och innehålla alla funktioner som ska finnas i en bostad. Till exempel inredning och utrustning för matlagning och personlig hygien och förvaringsutrymme. Boverkets Byggregler (BBR) och konstruktionsregler (EKS) ska följas.

Levereras huset som ett nyckelfärdigt attefallshus eller byggsatser?

Attefallshusen hos oss levereras som byggsatser, det vill säga att man bygger hela huset/attefallshuset själv eller med hjälp av hantverkare. En otroligt detaljerad manual finns för samtliga attefallshus, som är enkla att följa. Köper man ett attefallshus som inte är nyckelfärdigt, får man mer för pengarna. På nyckelfärdiga hus är priset ofta mycket högre. Det vill säga att man får mer för pengarna om man köper ett attefallshus, fritidshus eller stuga som inte är nyckelfärdiga.

Man kan oavkortat sätta sin egen prägel på det färdiga resultatet och man gör som man vill med sitt hus. Vi ger dig möjlighet att välja en fantastisk stomme, där det mesta ingår i våra priser och vi lämnar till dig att slutföra bygget för att passa dina ändamål. 

Välj mellan våra prisvärda modeller upp till 30 kvm av attefallshus och hitta en planlösning som passar just er och enligt det ni behöver.

Följande kriterier måste vara uppfyllda för att en byggnad ska vara ett attefallshus

·       Det ska finnas ett befintligt en- eller tvåbostadshus på tomten.
·       Det ska vara en komplementbyggnad eller ett komplementbostadshus.
·       Det får vara högst 30 kvadratmeter.
·       Taknockshöjden får vara högst 4 meter.
·       Ska vara fristående.
·       Ska placeras i omedelbar närhet till en- eller tvåbostadshus.
·       Ska placeras minst 4,5 meter från tomtgräns.
·       Ska placeras minst 30 meter från järnväg.
·       Inte uppföras vid byggnader eller inom bebyggelseområden som är särskilt värdefulla.
·       Att det inte är utökad bygglovsplikt för attefallshus i den detaljplan som gäller för området.
·       Om det är ett komplementbostadshus, inte placeras inom eller i anslutning till vissa områden som är av riksintresse för totalförsvaret.

Hur många attefallshus får man bygga på sin tomt?

Du kan bygga fler attefallshus på plats, men den sammanlagda ytan får inte överstiga 30 kvm.

Hur många kvm kan man bygga utan bygglov?

Du behöver inte bygglov från kommunen för attefallshus upp till 30 kvm + 15 kvm förråd, men man måste göra en anmälan till byggnadsnämnden i kommunen och invänta startbesked innan man ska bygga. Allt förutsatt att det finns ett befintligt bostadshus på tomten sedan innan.

 

Kontakta oss

Välkommen att höra av er till oss om ni behöver mer information om våra modeller eller annan information.

Ange produkt du är intresserad av, adress för leverans och gärna telefonnummer så återkommer vi med offert för attefallshuset. Våra attefallshus kommer som byggsatser med utförliga manualer som är enkla att följa.