0

Attefallshus

Filtrera
Sortera
33 produkter

Visa fler

Attefallshus - mindre boende som är tillräckligt rymligt

Kanske vill du använda det som sommarstuga eller gästbostad för besökare. Har du tonåringar som vill flytta hemifrån men inte utanför tomten eller har ni behov mer boendeyta? Attefall är absolut en bra lösning som du kommer ha stor glädje av många år framöver. 

Vad är attefallshus

Attefallshus är en typ av små, tillfälliga hus som kan användas för olika ändamål. De används ofta som gästhus, kontorsutrymme eller förvaringsutrymme. Attefallshus är vanligtvis två våningar och har en enkel, rektangulär utformning

Vilka är fördelar med attefallshus?

Det finns många fördelar med att använda ett attefallshus. De är snabba och enkla att bygga och kan byggas utan tillstånd. Attefallshus är också mycket mångsidiga - de kan anpassas till många olika användningsområden och kan lätt flyttas vid behov

Om du letar efter ett litet, tillfälligt hus som kan tjäna flera olika syften kan ett attefallshus vara det rätta lösningen för dig.

Hur populära är attefallshus?

Attefallshus blev populärt i Sverige i början av 2000-talet som ett svar på landets bostadsbrist. Sedan dess har attefallshus byggts över hela Sverige, och de har blivit alltmer populära även i andra länder. På senare år har Attefallshus byggts i Norge, Danmark, Finland, Storbritannien och USA.

Energieffektiva attefallshus

Attefallshus ärde byggs vanligen med hjälp av prefabricerade komponenter av trä eller stål. Det gör dem snabba och enkla att bygga och innebär att de kan anpassas till olika platser och klimat. Vindsvåningshusen är vanligtvis utformade för att vara mycket energieffektiva, med god isolering och energibesparande värme- och kylsystem. Du är varmt välkommen att kontakta oss för hjälp på telefon: 035 265 49 00 eller mail: info@stugaonline.se så svarar vi på alla frågor angående attefallshus.

 

Vanliga frågor och svar om attefallshus

 

Hur stor attefallshus får man bygga utan bygglov?

Du kan bygga flera attefallshus, men alla attefallshus som du har byggt på tomten får vara högst 30 m2 tillsammans. Ett tips är att du kan bygga nannat med stöd av regler för attefallshus och exempel på det kan vara ateljé eller byggnad som du har för hobbybruk. Innan du börjar bygga måste du göra en anmälan till byggnadsnämnden och få ett startbesked.

Hur nära grannen får jag bygga?

Om du uppför attefallshus närmare gränsen än 4,5 meter krävs berörda grannars medgivande för att du ska få bygga attefallshuset utan bygglov.

Vad kostar ett vinterbonat attefallshus?

Priset av slutprodukten avgörs av många faktorer så som val av husgrund, värme, takbeläggning, typ av golv, bestyckning av el, standard på badrum och kök. Listan kan göras lång. Om vi skall sätta något realistiskt pris på färdigt attefallshus som 25m2, isolerat på plintgrund med värme, vatten och ett enkelt badrum så är vår bedömning att det börjar kring 650 000kr och uppåt men då krävs att du gör en del själv.

Priser på allt materiel och mängden timmar du betalar till hantverkare avgör naturligtvis slutpriset.  Ett välisolerat attefallshus med badrum och ett mindre kök kan absolut närma 1 miljon kronor men då bör du få ett bra resultat.

Vad är skillnaden på attefallshus och friggebod?

En friggebod kan vara en mindre förrådsbyggnad, ett växthus eller en liten snickarverkstad. Även om du inte behöver söka bygglov för uppförande av friggebod, finns det andra krav i plan- och bygglagen (PBL) som måste vara uppfyllda.

Hur får jag använda mitt attefalshus som bostad?

Ett attefallshus får inredas som självständig bostad. I så fall är den ett komplementbostadshus. Det är också möjligt att använda attefallshuset som komplementbyggnad. Till exempel som garage, förråd, trädgårdsväxthus, gäststuga eller bastu. Ett attefallshus som ska användas som komplementbostadshus ska uppfylla krav på tillgänglighet och innehålla alla funktioner som ska finnas i en bostad. Till exempel inredning och utrustning för matlagning och personlig hygien och förvaringsutrymme. Boverkets Byggregler (BBR) och konstruktionsregler (EKS) ska följas.

Följande kriterier måste vara uppfyllda för att en byggnad ska vara ett attefallshus

·       Det ska finnas ett befintligt en- eller tvåbostadshus på tomten.
·       Det ska vara en komplementbyggnad eller ett komplementbostadshus.
·       Det får vara högst 30 kvadratmeter.
·       Taknockshöjden får vara högst 4 meter.
·       Ska vara fristående.
·       Ska placeras i omedelbar närhet till en- eller tvåbostadshus.
·       Ska placeras minst 4,5 meter från tomtgräns.
·       Ska placeras minst 30 meter från järnväg.
·       Inte uppföras vid byggnader eller inom bebyggelseområden som är särskilt värdefulla.
·       Att det inte är utökad bygglovsplikt för attefallshus i den detaljplan som gäller för området.
·       Om det är ett komplementbostadshus, inte placeras inom eller i anslutning till vissa områden som är av riksintresse för totalförsvaret.

 

Hur många attefallshus får man bygga på sin tomt?

Du kan bygga fler attefallshus med den sammanlagda ytan får inte överstiga 30 m2.

Hur många kvm kan man bygga utan bygglov?

Du behöver inte bygglov för attefallshus upp till 30m2 + 15m2 förråd men måste göra en anmälan till byggnadsnämnden och invänta startbesked om du ska bygga. Allt förutsatt att det finns ett befintligt bostadshus på din tomt.