0

Bastu

Filtrera
Sortera
43 produkter

Visa fler

Bastu i olika modeller, storlekar, stora eller små fönster | Stugaonline AB

Vanliga frågor och svar om bastu
 

Hur mycket kostar det att bygga en bastu?

Det finns byggsatser för få personer som kostar från drygt 20 000kr och vill du ha större kostar det mer. Till detta kommer bastuaggregat och om det är el-aggregat kostar det att dra fram ström till bastun.

Måste man ha bygglov för bastu?

Du kan bygga bastu på tomten med stöd av regler för friggebod eller med stöd av regler för attefallshus. Oavsett så är det viktigt att du har koll på respektive regel i fråga om yta höjd och annat. Bygger du en större bastu med toalett behöver du göra bygganmälan.

Får man ha vedeldad bastu på tomten? 

Tag gärna kontakt med sotaren i ditt område så får du hjälp och svar på dina frågor. 

Hur stor bastu får man bygga utan bygglov?

Utomhus får du bygga bastu upp till 30 m2 med stöd av regler för attefallshus.

Hur nära tomtgräns får man bygga bastu?

Utgå alltid från att du inte skall bygga närmare än 4,5 meter från närmsta granne. Skall du bygga närmare grannens tomtgräns bör du ha det skriftligt.

Får man ha bastuflotte?

Du får ha bastuflotte, i de flesta falla klassificeras den som båt. Har den ingen motor blir samma flotta en bogserbar pråm. Reglerna kring det kan vara svåra att tolka då du även behöver ha koll på regler för strandskydd, eventuella utsläpp i sjön mm. Börja alltid med att kontakta din kommun för att få hjälp med vad som gäller där du vill bygga.

Hur mycket kostar det att värma upp en bastu?

Kostnad för att värma och hålla bastu varm avgörs naturligt av priset på el. Men för att ge ett enkelt exempel; för ett mindre aggregat som drar 8 kWa per timme blir svaret 8 X kr/kWa. Eldar du med ved avgörs priset helt av din kostnad för den ved du använder.

Hur mycket drar en El bastu?

Ett enkelt exempel; för ett mindre aggregat som drar 8 kWa per timme blir svaret 8 X kr/kWa.

Hur mycket ved går åt till bastu?

Utan att ha alla detaljer kring dimension av bastu eller det vedeldade bastuaggregatet skulle jag säga 7 - 10 normala vedklabbar. Allt avgörs självklart av storlek på klabbarna, verkningsgraden på eldstad, storlek på bastu, när på året, kvalitet på ved och hur länge man tänkt att basta. Svaret är med andra ord mer erfarenhetsbaserat än vetenskapligt.

Hur lång tid tar det att värma upp en vedeldad bastu?

Svaret avgörs aggregatets storlek och en del annat så som storlek på bastun och ur bastun är utformad. Ett tvärsnitt och erfarenhetsbaserat skulle jag starta elden ca 1 h innan det är dags att basta. Var och en behöver prova sig fram. En del av upplevelsen med vedeldad bastu är just att man skall ta det lugnt vilket gör att frågan kanske inte är det absolut viktigaste. Många menar att vedeldad bastu är något som skall ta tid och där ingår att njuta av eldningen inför vistelsen i bastun. Våra finska vänner menar att allt under 2 h är stress.

Hur varmt blir det i vedeldad bastu?

Det är allt från 40 till över 100 grader. Hög luftfuktighet ökar känslan av att det är varmt. 

Måste man ha härdat glas i bastu?

Absolut ja, Växelvis kyla och värme skapar spänningar i glasen. Vi rekommenderar alltid härdat glas.

Får inte upp värmen i bastun?

Bygger du bastu utomhus rekommenderar vi alltid att undertaket är isolerat efter alla konstens regler. Detta för att värmen skall stanna i bastun. Aggregatet kan vara fel installerat eller underdimensionerat.