0

 

Några punkter att fundera kring

 

 

Funderar du på att bygga något extra på tomten, är du i starten eller mitt i planeringsarbetet. Oavsett så är det bra att ge det tid och fundera över behov nu och i framtiden.

Du kan bygga med stöd av regler för Attefall och på Boverkets hemsida står följande att läsa; ”Attefallshus får uppföras i bostadshusets omedelbara närhet. Den högsta höjden från mark till taknock får vara 4,0 meter. Huset kan användas antingen som en självständig bostad (komplementbostadshus) eller som exempelvis förråd, gäststuga, växthus eller garage (komplementbyggnad)” Det betyder i praktiken att du bestämmer vad du vill använda ytan till och vilken standard du vill ha och det här är lite spännande och ger möjligheter. Kanske vill du ha en stor syateljé eller vill du ha någonstans att snickra. Kanske har du har en klassisk bil som du vill skydda från väder och vind eller vill du ha ett härligt rum för släkt och vänner när de kommer på besök. Så tag dig tid att fundera och tänk långsiktigt för i framtiden kan behoven ändras och då kanske du vill bygga om.

Komplementbyggnad eller komplementbostadshus, två alternativ och det finns väldigt bra information skillnader. Se nedan länk för mängder av info. 

Länk: boverket / komplementbyggnad/komplementbostadshus

Länk: Boverket kunskapsbank om attefallshus

Länk; Tillbyggnad av max 15 kvm


Bygg rätt grund! Det du bygger och hur du tänkt använda det kopplat till hur dina markförutsättningar ser ut avgör hur grunden skall byggas. Det kan vara platta på mark med ingjuten golvvärme eller så är det en lekstuga som behöver stå på leca-block. Det finns många vägar att gå och tomten tillsammans med dina behov avgör hur omfattande och gedigen grund du behöver. Det finns massor av information på nätet för den som söker och väldigt mycket kan du göra själv utan att vara expert på området.  

Material är viktigt och det gäller att satsa på produkter som håller över tid. Oavsett om du skall bygga en liten lekstuga, förråd, friggebod, bastu eller Attefallshus som komplementbostad är det viktigt att det du bygger håller. Så tänk på att dimensionera efter behov. 28 millimeter kan vara perfekt till förrådet, lekstugan eller friggeboden som används som fikarum på sommaren och förvaring av utemöbler på vintern. Vill du förlänga säsongen och kanske installera någon form av värme förslår väggar som är av 40mm virke eller mer, för komplementbostad pekar vi gärna på 70mm i väggarna. Fundera även på om du vill tilläggs isolera väggar och golv.   

Elektricitet är viktig att ha med sig. Kommer jag behöva elektricitet och i så fall hur mycket? Behöver jag el till någon lampa bara eller kommer jag ha vitvaror så som kyl/frys/ugn/tvättpelare mm. Kanske jag vill ansluta ett utomhus spa i anslutning och behöver 3-fas? Oavsett vad du väljer så är det bra att ha tänkt till och kanske överdimensionera lite för framtida behov.

Tänk VVS! Fundera kring om du behöver vatten i ditt nya bygge oavsett storlek. Du kanske vill ha en vattenutkastare inne i förrådet eller skall du planera för framtida duschutrymme och behöver leda fram avlopp i god tid. Om planen är att tillföra värme i någon form så skall det planeras och förberedas. Om du tänker att värmen i valda delar behöver elektricitet så är det bra att försäkra sig om att det finns tillräckligt med kapacitet.

Behöver jag installera kök, badrum med dusch eller kanske bara toalett? Våtrum är komplexa och kostar en del pengar så fundera på vad du verkligen behöver.

Fönster som håller värme. Bra fönster som håller värme är viktigt om du skall tillföra värme och kanske nyttja det året runt. Att montera 2-glas i ett förråd är i regel överkurs men om det är ett utrymme som du skall värma så skall värmen helst vara kvar i utrymmet.

Taket skall vara tätt! Det kan vara svårt för oss att veta vilken typ av takläggning du har behov av och därför har vi sällan eller aldrig inkluderat takbeklädnad. Du behöver fundera på om det skall vara papp, schingel, takpannor, solceller och i vilken utsträckning du vill matcha med övriga byggnader på fastigheten eller miljön i övrigt.
 
Några avgörande punkter att ha koll på!

-          Bestäm var på tomten ditt nya rum/förråd/stuga skall stå.

-          Kontrollera regler för just din byggnation med ditt kommunkontor.

-          Lämna in bygganmälan och annat till din kommun i god tid.

-          Typ av grund, platta på mark, plintgrund eller räcker det med leca-block och markplattor.

-          Isolerad grund med golvvärme eller enklare lösning.

-          Behöver jag värme och i vilken omfattning

-          Behov av vatten och avlopp

-          Skall väggar och undertak isoleras?

-          Elektricitet och hur skall det vara bestyckat?

-          Takbeklädnad så som shingel, papp eller kanske taktegel.

-          Hur skall jag behandla materialet, prata med färghandlare.

Listan kan naturligtvis göras längre och med detaljerad. Punkterna vi ställt upp ger dig förhoppningsvis hjälp på vägen. Skapa gärna en checklista så har du bättre koll på ditt projekt. Vi har tagit upp det viktigaste och kanske mest avgörande punkterna. Självklart är allt mycket enklare när det skall byggas ett litet förråd men även där kan det vara praktiskt med vattenutkastare och eluttag för laddning eller belysning. Så det är bra att tänka till, tänka stort och sedan skala ned det till de egna behoven.

Lycka till!

 

Boris Milotic